Съвместна публикация на в-к 7 дни спорт и Gong.bg.

Сега ще разиграем един виртуален футболен мач. След два кръга от началото на българското първенство и след единствената изява на националите ни за половин календарна година е време да видим кой ще победи на въображаемото поле на зрителските интереси. Кое е по-любопитно, по-гледаемо, по-зрелищно и изобщо кое повече би вълнувало родния футболен запалянко?

Правим го сега, защото тези начални два-три кръга идват точно преди важните реванши в евротурнирите, които могат или да катапултират много нови футболни надежди и амбиции, или тотално да изпепелят перчема на футболната ни гордост. Колкото до националния тим - само след две седмици той тръгва по дългия път към ЮАР. След последните два неуспеха и съответно пропуски на големи първенства вече имаме чувството, че въпросният път се е издължил още и още, че дори са се появили множество нови завои и криволици, че направо си е заприличал на един почти неразгадаем лабиринт. Но нека дадем първия съдийски сигнал.

След кратко опознаване в първите няколко минути отборът на "А" група повежда с 1:0! Традиционно след лятната пауза винаги сред привържениците има глад за роден футбол

Някак си дори обикновени на пръв поглед мачове ни се струват свръхинтересни и драматични. Съвсем естествено и публиката е малко повече въпреки тягостните августовски жеги. Всеки един от отборите получава своята дозичка първоначален шанс от трибуните. Вярно, едва след няколко кръга започва резкият спад, но поне на този етап присъствието е прилично. Левски гостува в Сандански, а ЦСКА в Сливен при позабравено пълни трибуни, а не един или два бяха мачовете, особено в периодите на втория полусезон от последните няколко години, когато грандовете ни гастролираха пред шепа любители на слънчогледа и псуването.

Заради цялата тази стартова тръпка си заслужава да отбележим едно попадение в полза на българския шампионат. Дори спокойно можем да удвоим резултата за него. Защо ли? Вярно, звучи до болка изтъркано и почти винаги непоследователно, но този път май ще имаме голяма конкуренция за първото място. След изиграването на първите мачове сини и червени дори са някъде около разделителната черта в таблицата. Но това няма да е така за дълго. Каквито и проблеми да се струпаха на бинтованата армейска глава, ЦСКА все някак ще намери сили да се покатери нагоре. При Левски ситуацията е сходна. Дори да се случи случка в Борисов, която ще отприщи нова негативна лавина на Герена, то отборът все ще успее да се намеси в даден период в битката за върха. Там, където още от старта вече се намърдаха уютно дебнещите чакали в лицето на Литекс, Черно море и Локомотив (Сф). Ще успеят ли тези три отбора да разкъсат оковите не неизменния дует във висините на бг футбола? Или поне два, че дори и само един от тях? В момента те са като сплотена група шерпи, намиращи се на удобен базов лагер и обмислящи тактиката за атака на планинския връх. Често историята помни подобни изкачвания. Тръгва една група, малко по малко тя намалява и накрая остава само един. Героят, който е приготвил да забие знамето. Само да не се получи комичната ситуация, в която въпросният герой с последни сили, но щастлив преди последната крачка съзира, че на върха отдавна е приседнал друг катерач. Облечен със син или червен анорак и отдавна боднал знамето си. Както и да е - до този миг има доста време. Засега 2:0 в полза на "А" група, най-вече заради заявената конкуренция за титлата от страна на поне пет отбора.

Време е да дадем шанс и на националния ни отбор да провокира интерес у запалянковците. Дори спокойно може да изравним резултата. Ето как ще стане това. В началото на годината начело на отбора се завърна Пламен Марков - единственият треньор, който ни е класирал за голямо първенство през този век. До момента Пламен Марков записа три победи в три контроли

И сега, точно две седмици преди старта на официалните мачове, няма как да не подвикнем тихичко, защото вярваме много малко, едно "Българи - юнаци". Тихо, ама все нещо е останало от гласа ни. Кой знае - ново начало, нови надежди. Принцип, на който реално се върти целият футбол още от самото му създаване. Едно успешно начало срещу Черна гора ще даде повод за сметки и изчисления. Южна Африка ще стане едно малко по-близко до съзнанието ни понятие. Така че ето ви елементарен повод да ви бъде интересен и този отбор. Още повече че скоро идва един друг отбор. Този, който в момента е световен шампион. Ако и това не е брилянтно отбелязан гол в полза на интереса към родните ни национали, здраве му кажи.

Резултатът трябва да е вече 2:2. Кой по-голям от Италия да дойде? Нали винаги преди жребий за евротурнирите в по-напреднал етап се чуват приказки как било по-добре да дойде силен и популярен тим, че като си падаме, да си паднем както си трябва и от когото си трябва, а не да се попълва футболният фолклор. Ами на нас се паднаха италианците. "Васил Левски" ще бъде пълен, ще има атмосфера. Може и това да е единственият подобен случай за цялата квалификационна кампания, но ще си го изживеем като хората. Така и така сме го подкарали, защо да не направим пълен обрат на терена. Въпреки че евентуален успех срещу скуадрата ще върне трикольорите дълбоко във фенските сърца

Кой ще вкара третия гол в нашия виртуален мач ли? Бербатов, естествено! Той прави 3:2 в полза на по-интересния национален отбор спрямо интереса към "А" група. Самото присъствие на Бербо на терена с националната фланелка е достатъчно все още да проявявате каквото и да е любопитство към тима. Още повече че след пресните си два гола във вратата на Босна и Херцеговина, нищо чудно именно в този цикъл Бербатов да задмине Христо Бонев и да стане голмайстор номер 1 за всички времена. А подобни рекорди не се правят под път и над път. Те се помнят и тези, които са станали свидетели на тях на живо, трябва да имат достатъчно основание да им бъде интересно какво ще се случи с отбора на Марков в близките няколко месеца.

За да завърши нашият двубой честно и без сърдити, трябва сега да върнем един гол и за първенството ни.

Как няма да е интересно, като в него участват Томов, Батков, Венци Стефанов, Христолов, Кокала (вярно за сметка на вече липсващия Вили), Мъри, Пената, Херо, Дуци и цяла плеяда играчи, част от тях засега известни повече с изявите си извън терена. Ще е интересно, няма мърдане.

Ето ви краен резултат 3:3. Нагласихме го, сякаш е някакъв бенефисен или шоу мач. И неизбежно засега заложихме на равенството. 3:3 е приятен за окото резултат. Дано обаче следващото лято, когато по естествен път този сезон на "А" ще е завършил, да не е привършил реално с квалификациите и националният ни тим. Защото това ще означава поредното не равенство, а изравняване на ситуацията. При това с резултат 0:0.