В ревизията на футболните клубове са открити достатъчно нарушения, за да бъде сезирана Държавната агенция за национална сигурност, заяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" и председател на парламентарната комисия по корупция Яне Янев. Той и директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов връчиха резултатите от ревизиите на директора на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Бойко Найденов. Комисията по корупция ще изслушва всички футболни босове на отбори от "А" група.

Във всеки един футболен клуб от А група са открити нарушения, ревизиите обхващат от 2005 г. до 2008 г., обясни директор на НАП Красимир Стефанов. "8 млн. лева укрити данъци, близо 4 млн. лева неправомерно приспадната загуба, не са декларирани реалните суми, заплащани на футболистите. Имаме един отбор над 2 млн., три отбора над 1 млн. Големите нарушения са там, където сме успели да намерим анекси, които договарят допълнителните условия за възнаграждение. Основните трудови договори са на 220 лева - 500 лева, а след това с анекси допълнително се уговарят допълнителните суми", каза Стефанов.

Най-голямата констатирана сума е 12 000 долара. Янев настоял пред директора на Националната следствена служба да се проследи дали някои футболни олигарси не са били подпомагани от различните правителства и защо е имало чадър над тях. "Огромна част от клубовете работят с черни каси. Част от президентите на практика използват отборите за пране на мръсни пари. Огромна част от трансферираните пари са с неясен произход. Българските футболни олигарси да обяснят как са извършени финансовите операции", допълни Яне Янев.

По информация на Дарик, ЦСКА е безапелационен шампион в данъчното класиране с над 2 млн. лв. задължения към държавата, следван от Марек. Левски също е сред първенците ощетили бюджета. Ще бъде разследван и боса на "Вихрен" - Сандански Константин Динев и вече президент на "Беласица" - Петрич Костадин Хаджииванов, научи Дарик. Президентът на ФК "Вихрен" Константин Динев е "спестил" от осигуровки на футболистите и от неотчетени трансферни суми над 100 000 лева. Почти толкова са и задълженията към хазната на ФК "Беласица", като сумата е натрупана в периода на футболния бос Костадин Хаджииванов, преди изпадането на отбора в Югозападната "В" група.